Μάη Θανάσης
ΜΑΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΙΣΙΩΝ
Άγιος Αθανάσιος , στο χωριό Πίσια Κορινθίας, είναι ένας ναός από τους παλαιότερους που σώζονται στη περιοχή. Ευρίσκεται στην πλαγιά της ρεματιάς πάνω από το χωριό και τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 17ου αιώνα.
Ο ναός αυτός είναι μετόχι της Παναγίας του Πράθι και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο τον Αλεξανδρέα.
Στη περιοχή είναι γνωστός και σαν Μάη Θανάσης, επειδή εορτάζει στις 2 Μαΐου που είναι η ημέρα ανακομιδής των οστών του Αγίου. Είναι περιορισμένων διαστάσεων και κατάγραφος από αγιογραφίες.
Η ιδιαιτερότητα του ναΐσκου αυτού είναι ότι είναι δίκογχος, φαινόμενο σπάνιο ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για τύπο ναού ανατολικής σχολής, που συναντάται από τους μέσο – βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους στις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στην Αρμενία και στη Μικρά Ασία, αλλά και στη Κύπρο, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, τη Μάνη κτλ.
Ο ναός είναι μονόκλιτη βασιλική και είναι στεγασμένος με ημί- κυλινδρική καμάρα η οποία έχει δύο εγκάρσια ενισχυτικά τόξα.
Τα επιστήθια των τόξων αυτών στενεύουν προς την κλείδα της καμάρας, με αποτέλεσμα να γίνονται ελαφρώς οξυκόρυφα. Πάνω από την είσοδο υπάρχει υπέρθυρο, τυφλό τόξο στο πάχος του τοίχου και είναι άγνωστο αν κάποτε ήταν αγιογραφημένο. Ο ναός έχει ένα χτιστό τέμπλο ύψους 1,97 μ. με δύο τοξωτά ανοίγματα που αντιστοιχούν στις δύο κόγχες.
Ο ναός έχει αγιογραφηθεί το 1638, από τον ιερομόναχο Σεραφείμ Κουλούρη και αποτελεί μοναδικό στρώμα αγιογραφικής με απεικονίσεις όπως σκηνές του Δωδεκαόρτου, της Δευτέρας Παρουσίας, το Άγιο Μανδήλιο , η Άκρα Ταπείνωση και ο Μελισμος
Με την πάροδο των αιώνων, οι ατμοσφαιρικοί παράγοντες, η δράση των ανθρώπων, η κόπωση και η γήρανση των υλικών, δημιούργησαν επιβαρυντικές συνθήκες στην εικόνα, στη γεωμετρία, στον αγιογραφικό διάκοσμο, αλλά και στη φέρουσα ικανότητα της κατασκευής, με αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους, δημιουργώντας περίπλοκες καταστάσεις και βλάβες.
Η αποκατάσταση του ναού κρίθηκε απαραίτητη, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Μετά από ενδελεχή έλεγχο και διάγνωση των προβλημάτων, προτάθηκαν, σε μελέτη από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό – Αναστηλωτή, Κουτσογιάννη Δημητρίου, οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης αυτών, ώστε να αφαιρεθούν οι παράγοντες πρόκλησης.
Οι μελέτες εγκρίθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και με συντονισμένες ενέργειες από κοινού του Δήμου και της πρώην 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το έργο εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει χαρακτηρισθεί με ΦΕΚ, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως βυζαντινό μνημείο.
ΠΗΓΕΣ – Δημήτρης Κουτσογιάννης , Αρχιτέκτονας Μηχανικού – Αναστηλωτής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – Παναγιώτα Μελέτη Αρχαιολόγος | ΕΦΑΚΟΡ
ανακαλύψτε
άλλες Εκκλησίες & Ναούς
Με την Υποστήριξη
Επισκεφτείτε μας
Θερινό Ωράριο : Κυριακή Τετάρτη & Παρασκευή 10:00 – 13:00 | 18:00 – 21:00
Τις υπόλοιπες μέρες καλέστε μας για ραντεβού.