Άγιος Δημήτριος
Ο Μυροβλύτης
Ο Ναός
Νότια της Περαχώρας και δίπλα στην Ακρόπολη – φυσικό προμαχώνα του αρχαίου Πειραίου σε χώρο ανισόπεδο με γέρικες ελιές, γεμάτο από διάσπαρτα θραύσματα αρχαίων αγγείων, κεραμώσεων και κεραμοπλίνθων – που μαρτυρούν την οικιστική διαχρονία της περιοχής είναι χτισμένο το Μεταβυζαντινό Ναΰδριο του 18ου αιώνα αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, τον Μυροβλύτη.
Πρόκειται για μικρή μονόκλιτη βασιλική, θολωτή – καμαρόκτιστη εκκλησία. Ο δρομικός ναός χτισμένος με αργολιθοδομή και συνδετικό κονίαμα είναι κεραμοσκεπής. Μεγάλοι πωρόλιθοι και ανάκατα τοποθετημένες κεραμόπλακες από αρχαίο οικοδομικό υλικό συνιστούν την τοιχοποιία και τη στέγη του. Γείσο κατεργασμένων λίθων περιτρέχει τον ναό. Κόγχη ιερού εξωτερικά τρίπλευρη με στενό παράθυρο – πολεμίστρα.
Οι τοιχογραφίες
Ο ναός είναι ολόσωμα αγιογραφημένος με αξιόλογης τεχνοτροπίας τοιχογραφίες που περιλαμβάνουν αφηγηματικές σκηνές, παραστάσεις του Δωδεκαόρτου, ζώνες με σειρές ολόσωμων αγίων και διακοσμητικές ταινίες, έργα άγνωστου αγιογράφου με χρονολογία αποπεράτωσης του εικονογραφικού του έργου κατά το έτος 1750. O αγιογράφος εικονογραφεί προσηλωμένος και πιστός στη μακραίωνη εκκλησιαστική ζωγραφική παράδοση και στις αρχές της ύστερης μεταβυζαντινής τέχνης που είναι τέχνη λειτουργική, τέχνη στενά συνδεδεμένη με το δόγμα και τη λατρεία της ορθόδοξης εκκλησίας.
Το έργο του με τις ζωηρόχρωμες παραστάσεις και τις ασκητικές μορφές, έχει ύφος λαϊκό και απλοϊκή τεχνική, χαρακτηριστικά της ζωγραφικής των μονόχωρων μικροναών της υπαίθρου την εποχή αυτή. Στοχεύει όμως με τη ζωγραφική του να «διδάξει» τον αμόρφωτο λαό – που επιβιώνει στις αντίξοες συνθήκες της Τουρκοκρατίας – και να τον αφυπνίσει, επιδιώκει να διατηρήσει την ορθή πίστη του, να καλλιεργήσει τη θρησκευτική του συνείδηση και να προκαλέσει το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα στις καρδιές των ανθρώπων που συναθροίζονταν εδώ στα δύσκολα χρόνια της δουλείας, αναζητώντας πηγές άντλησης πνευματικής δύναμης και ψυχικής ανάτασης.
Ο Θεραπευτής Άγιος
Ο ναός συνδέθηκε στενά με τη ζωή των ανθρώπων της Περαχώρας σε παλαιότερες εποχές. Οι Περαχωρίτες απέδωσαν στον Μυροβλύτη Άγιο θεραπευτικές ιδιότητες, η λαϊκή πίστη και δοξασία τον ανέδειξαν σε Άγιο «Θεραπευτή και Ιαματικό».
Η ζωντανή, προφορική παράδοση συγκεντρώνει στο εκκλησάκι πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιο νόσημα, αποζητώντας με πίστη τη θεραπεία τους στον Άγιο Δημήτριο.
Ιδιαίτερα – κατά τη χριστιανική αντίληψη των κατοίκων της περιοχής – ο Άγιος θεραπεύει τα άρρωστα μικρά παιδιά. «Στο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, υπάρχει μία πέτρα με ένα βαθούλωμα στο κέντρο, όπου συγκεντρώνονται νερά της βροχής. Εάν κάποια μητέρα είχε άρρωστο το παιδί της έπαιρνε το παιδί με μία άλλη γυναίκα και αμίλητες έφθαναν στο εκκλησάκι. Εκεί στέκονταν στην πέτρα, η μία απέναντι στην άλλη, και περνούσαν το παιδί τρεις φορές και αφού το ράντιζαν με το νερό της βροχής, άλλαζαν τα ρούχα τα οποία αφήναν εκεί και αμίλητες επέστρεφαν.
Ο Στρατιωτικός Άγιος
Ο Άγιος Δημήτριος, ως στρατιωτικός άγιος και το μεταβυζαντινό του ναΰδριο στην Περαχώρα συνδέθηκαν και με την περίοδο λίγο πριν την αναχώρηση των στρατεύσιμων ανδρών της Περαχώρας. Μάθετε εδώ περισσότερα
Για να διαβάσετε την ολοκληρωμένη έρευνα του Νικολάου Γεωργίου με τίτλο ” ΤΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΑΫΔΡΙΟ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ” πατήστε
ΠΗΓΗ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Νικόλαος Γεωργίου (Εκπαιδευτικός ΠΕ 70) | Το μεταβυζαντικό ναϋριο του Αγίου Δημητρίου Περαχώρας