Ανακαλύψτε τα Ήθη & Έθιμα
της Περαχώρας
Η κοινωνία της Περαχώρας φαίνεται ότι ήταν αναπτυγμένη από πάρα πολύ παλιά. Τα κτήματα επειδή κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις και περιοχές , αναγκάζοντας τις περιόδους των παραγωγών κυρίως από την άνοιξη και μετά, να λείπουν από το χωριό σχεδόν όλη την εβδομάδα αλλά συγκεντρώνονταν στο χωριό της Κυριακές και στις μεγάλες γιορτές.
Η Περαχωρίτικη οικογένεια είχε στις εξωτερικές δουλειές αρχηγό τον πατέρα ενώ η μάνα με τα κορίτσια είχαν το σπιτικό και τα λίγα ζωντανά. Σε περιπτώσεις συγκομιδής όπως στον τρύγος, στον θέρο και στο μάζεμα των ελιών, σχεδόν όλη οικογένεια ήταν στο πόδι.
‘Έπρεπε λοιπόν στις γιορτές, κυρίως οι νέοι αλλά και οι άλλοι, να έκαναν την εμφάνιση τους στην αγορά (περιοχή γύρω από την εκκλησία των Ταξιαρχών που συγκέντρωνε τις πιο πολλές ταβέρνες, καφενεία αλλά και τα άλλα καταστήματα όπως κουρεία, μπακάλικα.
Τα κορίτσια με την επιστασία της μάνας ύφαιναν, κένταγαν και έβγαιναν στην αγορά συνήθως στις γιορτές, κυρίως αυτές που είχαν χορούς.
Και εκεί στους χορούς αυτοσχεδιάζοντας αγόρια, κορίτσια αλλά και μεγαλύτεροι περνούσαν μηνύματα κοινωνικά, εργασιακά και ερωτικά.
Οι χοροί κατά βάση γίνονταν σταυρωμένα χέρια για να έρχονται πιο κοντά οι νέοι αλλά και με απλωτά χέρια. Συνάμα, ο χορός πρόσφερε την ευκαιρία στους ερωτευμένους να πιάνουν ο ένας τα χέρια του άλλου διότι πριν από τον γάμο η αυστηρότητα των ηθών δεν επέτρεπε ούτε τα μάτια να διασταυρωθούν.
Κάτωθι μπορείτε να δείτε μερικά από τα έθιμα της Περαχώρας
-Εργασία Μαθητών 6ης Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, Δ/ντής Παπαδημητρίου Αναστάσιος 2005
-Η μουσικοχορευτική ταυτότητα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας
- Θάνος Κώστης : Λαογράφος – Μουσικός
- Δημήτης Μπάκος : Χοροδιδάσκαλο – Μουσικός